a) Sınav Sabahı
1- Hava sıcaklığını dikkate alarak güne mutlaka duş alarak başlayınız.
2- Kahvaltı yapmayı unutmayınız.
3- Sınav sabahı daha önce tüketmediğiniz yiyecekleri denemeyin.
4- Sınav trafiğini göz önüne alarak, sınav yerine mutlaka erken geliniz.
5- Sınav giriş evraklarınızı, kimlik belgelerini, kalem, silgi ve renkli kalemlerinizi yanınıza alınız.
6- Sınav sırasında yanınızda kepekli sandviç, paket süt, kolonyalı mendil ve su bulundurun.
7- Güneş alıcı ve siyah, boğucu renkte, dar ve sıkıcı kıyafetler giymeyiniz. Kendini rahat hissettirecek tarzda giyinin.
8- Sınavdan önce mutlak sükûnet ilkesini uygulayınız. Yani kimseyle konu, soru, hazırlık vb. sohbeti yapmayınız. Ve kesinlikle notlarınıza bakmak gibi hatalar yapmayınız.
b) Sınav Esnasında
1- Sınav başlamadan önce, “Keşke daha fazla çalışsaydım, daha çok deneme yapsaydım!”, “Eyvah, kazanamayacağım, başarılı olamayacağım!” düşünceleri zihninizi kurcalayabilir. Bu olumsuz senaryoları kafanızdan atmaya çalışın. Sadece okuduğunuz soruya yoğunlaşın.
2- Heyecanlanmaya başladığınızı fark ettiğinizde, bunun doğal olduğunu, hatta sınavda başarılı olabilmek için bu heyecanın gerekli olduğunu kendinize telkin edin.
3- Kaygı olsa da bunu paniğe dönüştürmeyin. Yaşadığınız şey sınav heyecanıdır ve son derece normaldir. Sınavla ilgili en ufak bir kaygı duymuyorsanız, bu da aslında çok sağlıklı bir durum değildir.
4- Kendinizi sınava hazır hissetmiyor olabilirsiniz. Ne kadar çalışırsanız çalışın, sınav öncesinde bu duygunun yaşanması normaldir. Eğer sınava çalışma konusunda elinizden geleni yaptığınıza inanıyorsanız, sınavdan korkmanıza gerek yoktur. Aylardır, belki de birkaç yıldır bu sınav için yaptığınız çalışmaları düşünün… Gördüğünüz dersleri, çözdüğünüz testleri, yaptığınız deneme sınavlarını, bitirdiğiniz test kitaplarını üst üste koyunca neredeyse boyunuzu geçiyor değil mi? Yaptığınız bunca çalışma varken, kendinizi yetersiz hissetmek pek de anlamlı olmasa gerek.
5- Sınav sırasında diğer öğrencilerin ne yaptıklarıyla ilgilenmeyin. Verilen süreyi en iyi şekilde kullanmaya çalışın. Bunu yaparken de sakin olun. Süreyi daha iyi kullanmak için soruları hızlı çözmeye çalışmayın, bu, sizin hata yapma riskinizi artırır.
6- Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.
7- Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister. “değildir”, “memeli, “mamalı” gibi soru köklerine dikkat ediniz ve renkli kalemle altını çiziniz.
8- İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.
9- Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. İki şık arasında kaldınız ve doğru cevabı işaretlemede kararsız kaldıysanız bu soruyu kırmızı kalemle daire içine alın ve sadece işaretlediğiniz bu soruya en son dönün ve bununla ilgilenin. Diğer işaretlediniz soruların cevaplarını değiştirmeyiniz.
10- Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.
11- Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır.
12- Paragraf sorularında önce soru kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceğiniz anlamına gelir.
13- Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.
14- Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın.
15- Sınavdan erken çıkmayın süresi içinde cevaplama yapınız.
16- Sorulan soruya cevap olamayacak seçenekleri eleyin.
Dr.Eren ARSLAN
0 Yorum(lar):
Yorum Gönder